Towarzystwo Przyjaciół Niepełnosprawnych – Łódź

Facebook-f Instagram Youtube
Darowizny

Przepisy na kiszonki

Jak przygotować zdrowe kiszonki na jesień i zimę? Mamy dla Was przepisy, które zostały zaprezentowane podczas naszego Forum „Ptasi Móżdżek Moc bez granic” w wykonaniu Zakładu Aktywności Zawodowej „Zdrowa Kuchnia”.

Przygotuj 3 litrowy słoik, który wcześniej musi zostać wyparzony i dobrze osuszony.

Kiszona dynia

3 kg dyni zwykłej lub Hokaido

½ główki czosnku

kilka baldachimów kopru

kawałek korzenia chrzanu

1 laska cynamonu

6-8 goździków

1 anyż gwiazdkowy

3 litry wody

3 łyżki  soli kamiennej

 

1.Dynie myjemy i kroimy w kostkę.

2.Główkę czosnku przekrawamy na pół w poprzek.

3. Dynie i przyprawy wkładamy razem z koprem i kawałami  korzenia chrzanu do słoja. Zalewamy wodą wymieszaną z solą, ostudzoną i przegotowaną wcześniej wodą.

4.Całość przykrywamy talerzem i dociskamy, aby wszystkie kawałki były zanurzone.

5. Zostawiamy w cieple na 2-5 dni do kiszenia.

Kiszone cytryny

16 cytryn

8 cytryn będzie potrzebnych do wyciśnięcia z nich soku

300 g grubej soli

1-2 ostre papryczki

garstka kolorowego pieprzu

1 laska cynamonu

kilka liści laurowych

woda przegotowana

 

1. Szykujemy słoik o pojemności 3 litrów, wcześniej wyparzony i osuszony.

2. Następnie przekrawamy 8 cytry od góry i do każdej cytryny wsypujemy łyżkę soli.

3. Wkładamy je do słoika tak, żeby były ciasno ułożone. Na dno słoika wsypujemy 1 łyżkę soli.

4. Następnie zalewamy cytryny wyciśniętym uprzednio sokiem z cytryn.

5. Dodajemy paprykę i przyprawy, resztę zalewamy wrzątkiem, tak żeby woda przykryła cytryny.

6. Na wierzch dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek, co spowoduje, że cytryny nie będą gniły.

7. Całość odstawiamy w ciemne ciepłe miejsce na 4-6 tygodni.

 

Zakwas z buraka 

5kg buraka

1 seler

2 główki czosnku

5 łyżek soli kamiennej

10 szt. ziele angielski

4- 5 szt. pieprzu czarny ziarnisty

2 – 3 szt. kardamonu

1 szt. anyżu

1 laska cynamonu

5 litrów wody

 

1. Szykujemy 5 litrowy słoik, wcześniej wyparzony i osuszony.

2. Następnie obieramy i kroimy buraki w plastry.

3. Obieramy i kroimy selera w plastry.

4. Obieramy czosnek.

5. Gotujemy wodę razem z przyprawami, potem odstawiamy do wystygnięcia.

6. Układamy na przemiennie buraki z selerem, żeby były ciasno w słoiku, zalewamy wszystko wcześniej przygotowaną solanką. Trzeba pamiętać, żeby zakrywała buraki, dlatego można docisnąć jakimś małym talerzykiem, aby nie wypłynęły na wierzch.

7. Przez pierwsze 3 dni przykrywamy słoik gazą, potem zakręcamy słoik i odstawiamy na 7-11 dni w ciemne ciepłe miejsce.

8. Po 14 dniach zakwas jest gotowy do spożycia, należy przechowywać go w lodówce.

PPK: